Vol millorar la comunicació entre el servei i les persones usuàries i promoure l’empoderament de la ciutadania per garantir els drets energètics
Després de diversos mesos realitzant sessions de co–creació amb les parts implicades, l’equip del projecte Climate Ready Barcelona està acabant de definir les funcionalitats de l’aplicació La Meva energia. L’App-web és un dels productes en què s’està treballant per millorar el servei dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE) i oferir una atenció més personalitzada a la ciutadania, així com promoure la seva autonomia en l’accés als drets energètics.
En les sessions de cocreació hi han participat representants de les entitats sòcies del projecte: Associació Ecoserveis, Associació Benestar i Desenvolupament – Grup ABD, l’Ajuntament de Barcelona, BitGenoma i CIMNE, i les coordinadores dels PAE, per identificar les necessitats que tenen des del servei i assegurar que l’aplicació s’ajusta al funcionament d’aquest.
L’objectiu d’aquestes sessions era “veure conjuntament quina forma tindria aquesta app, quins circuits seguirien les persones que entrin i s’hi registrin i com fer una aplicació el més senzilla i intuïtiva possible”, explica Sofia Recio, coordinadora tècnica i de drets energètics dels PAE.
L’aplicació que fan servir actualment els PAE és del 2018, apunta Recio, però el servei ha crescut i s’ha consolidat com a referent a la ciutat de Barcelona. Per tant, s’ha observat una necessitat de “millorar les eines d’ús diari per facilitar les tasques dels i de les professionals i millorar l’atenció a les persones usuàries”, indica.
Les primeres versions de l’aplicació ja s’estan provant amb els i les agents energètiques i persones properes a les entitats sòcies per validar les funcionalitats i polir els processos que hauran de dur a terme en el seu dia a dia als PAE. La previsió és poder començar la prova pilot amb persones usuàries durant el mes de novembre.
Noves funcionalitats per millorar la comunicació i l’autonomia
Algunes de les necessitats que es volen resoldre amb l’aplicació són la possibilitat d’establir un canal de comunicació fluïda entre les professionals i les persones ateses pels PAE, la gestió de les cites, obtenir informació sobre els tràmits i gestions, promoure l’autonomia de les persones usuàries i fer arribar el servei i la informació sobre els drets energètics a tota la ciutadania.
“Les persones usuàries podran autogenerar documentació, tindran un sistema de cites, podran veure l’estat dels seus tràmits, l’estat de la seva documentació, què els falta afegir i què no… i com a noves funcionalitats, el sistema d’agenda integrarà el que necessiten els i les professionals del PAE, que és poder tenir diferents tipus de cita en diferents horaris”, posa com a exemple la desenvolupadora de programari de BitGenoma, Michelle Lema.
Una de les funcions més importants és la de poder registrar-se de manera autònoma. Com explica Sofia Recio, això “facilita molt l’accessibilitat al servei”. Cada persona podrà registrar el seu habitatge o habitatges, de manera que es disposarà de tota la informació d’acord a les condicions i consums d’aquests. A més, les persones usuàries que accedeixin a l’aplicació podran respondre qüestionaris on aportaran informació sobre el seu consum energètic i les seves factures. Segons les respostes, l’aplicació suggereix uns tràmits o determina la urgència de l’atenció. “Es posarà en contacte amb tu un/a professional del PAE o seguiràs amb la navegació dins la app fins a poder demanar cita tu mateix al servei si ho necessites”, exemplifica. Un cop feta la cita amb el PAE, el o la professional podrà generar tràmits associats a la cita o recomanar-los i la persona podrà veure l’estat d’aquest tràmits i fer-ne el seguiment a través de l’App-web.
Més autonomia i empoderament de la ciutadania
L’ús de l’App-web promou l’autogestió. “Totes les persones usuàries i també ciutadania, encara que no siguin persones susceptibles de ser ateses al PAE, tindran disponible un llistat de tràmits i dins de cada tràmit un document on s’explicarà el pas a pas de com es fa aquell tràmit perquè ho puguin fer de manera autònoma”, afegeix Lema. A més, a través de les enquestes es generaran també recomanacions de gestions “que et farien optimitzar les teves factures a dia d’avui a casa”, assenyala Recio.
“És un pas més cap a la universalització dels serveis municipals d’atenció a la ciutadania”, afegeix Marc Tejedor, tècnic de La Meva Energia per part d’ABD.
“L’objectiu és que els subministraments i els drets energètics deixin de ser una cosa molt enrevessada com ho són ara i facilitar aquesta informació des de la transparència perquè qualsevol ciutadà o ciutadana de Barcelona pugui tenir-hi accés i pugui fer-ne ús”, conclou Sofia Recio.
Tot i que el disseny i ús de l’aplicació comença a Barcelona, la idea és que pugui replicar-se per a altres ciutats de Catalunya.
La Meva Energia
La Meva Energia, finançada per la UE – NextGenerationEU, és un dels productes que es generaran a través del projecte Climate Ready Barcelona, coordinat per l’Associació Ecoserveis amb les entitats sòcies Associació Benestar i Desenvolupament, CIMNE, BitGenoma i l’Ajuntament de Barcelona.
Climate Ready Barcelona està finançat pel Local Governments for Sustainability (ICLEI) i compta amb el suport de Google.org.