Nous passos cap a la construcció d’un mapa que mostri la vulnerabilitat climàtica a Barcelona  - Climate Ready Barcelona
Vés al contingut

Nous passos cap a la construcció d’un mapa que mostri la vulnerabilitat climàtica a Barcelona 

3 min

Innovació climàtica amb Climate Ready Barcelona 

El projecte Climate Ready Barcelona adopta un enfocament innovador per afrontar els reptes del canvi climàtic, la transició energètica i la sostenibilitat urbana. Aquest projecte rep finançament de l’organització Governs Locals per la Sostenibilitat (ICLEI) per a desenvolupar noves tecnologies que permetin a les ciutats fer front a la crisi climàtica i energètica posant el focus en la ciutadania. 

En concret, Climate Ready Barcelona està desenvolupant l’aplicació La Meva Energia per a donar suport als Punts d’Assessorament Energètic de Barcelona i els seus usuaris, i un mapa de vulnerabilitat climàtica que recopila, calcula i visualitza dades sobre consums, energia, medi ambient, infraestructures i característiques socioeconòmiques per tal de construir un índex de vulnerabilitat climàtica.

Mesurar primer la vulnerabilitat climàtica per poder actuar 

L’ús del mapa i l’índex de vulnerabilitat climàtica permetrà localitzar les àrees de la ciutat més exposades als impactes del canvi climàtic i analitzar els factors que contribueixen a aquesta vulnerabilitat. Aquesta informació serà clau per definir i prioritzar accions concretes que redueixin els riscos, garantint una resposta més efectiva i adaptada a les necessitats específiques de cada zona. 

És per això que el mapa serà de gran utilitat per a les administracions públiques i els agents decisors per a poder dissenyar polítiques que fomentin la sostenibilitat i la resiliència climàtica.

Les dades: el fonament per construir noves iniciatives 

La base de la construcció d’aquest mapa és un recopilatori extens de dades de la ciutat, l’Ontologia BIGG, una eina de codi obert desenvolupada pel BeeGroup del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE) que ofereix un marc estructurat per descriure i categoritzar les dades de la ciutat. 

L’Ontologia BIGG té com a objectiu principal estandarditzar la representació de totes les dades que puguin explicar la vulnerabilitat climàtica a la ciutat de Barcelona: des de dades de consum d’energia, informació cadastral, socioeconòmica i demogràfica, fins a les zones verdes i d’ombra. Cada font té el seu format i llenguatge propi. L’ontologia posa ordre, assegurant que totes aquestes dades estiguin organitzades de manera coherent, siguin compatibles i donin una visió clara i fiable. A part, aquesta harmonització permet que es pugui analitzar i visualitzar les dades còmodament a través del futur mapa. 

A més, aquest procés d’harmonització no només permet organitzar i integrar informació de formats i nivells d’agregació molt diversos, sinó que també fa possible calcular indicadors clau  essencials per a l’anàlisi de vulnerabilitat, que són imprescindibles per dissenyar polítiques i accions efectives. 

Les dades harmonitzades de la ciutat de Barcelona es troben disponibles en un segon repositori públic, on per a cada font de dades, es proporciona una descripció del tipus de dada, el format, el nivell d’agregació i com s’ha transformat per ajustar-se al sistema comú.

Coneixement compartit per transformar el futur urbà

L’objectiu de fer aquesta informació pública i de codi obert és facilitar que investigadors/es, tècnics/ques de l’administració, responsables polítics/ques i la ciutadania entenguin el procés de recopilació i estructuració de dades, i en facin ús per desenvolupar noves eines i iniciatives que promoguin la resiliència climàtica, adaptables i aplicables a diversos contextos i municipalitats.

Accedeix als repositoris:

Més notícies